Från 25 meter nära döden till 1500 m

Jag läste nyligen en artikel som handlade om livslångt lärande. Varför är lärande av intresse för oss människor?

  • det ger oss perspektiv
  • det hjälper oss att lättare anpassa oss till nya situationer
  • inspirerar oss att tänka kreativt
  • fördjupar vår karaktär och gör oss mer intressanta för andra
  • bygger självsäkerhet
  • ger förståelse för historiska, sociala och naturliga processer som påverkar och begränsar våra liv

men framförallt ger det svaret på den eviga frågan om vad gör vi här – det ”gör nämligen livet värt att leva”.

Men det är svårt att lära gamla hundar att sitta. Jag är också en gammal hund. Men det är klart – det är roligt att lära sig att sitta om man inte kan det. Det finns en belöning kopplad till det.

Jag började med crawlträning i höstas. Det var mycket tungt i början. 25 meter i taget. Nära döden varje gång. Oerhört mycket mjölksyra. Problem med andning, kickar, armrörelser. Damerna forsade ifrån mig i bassängen. Gillar inte det. Här kan man dunka en halvmara vilken dag i veckan men simma 25 meter utan att dö verkar omöjligt.

Men va fan – jag måste lära mig att crawla. Jag tänker aldrig göra en IM (eller ens en halv IM) utövandes bröstsim. Det tar för mycket på min ära och manlighet så det går ju inte. Dessutom har jag hört att man kan få en snygg överkropp om man crawlar en del. Skulle vara en nice 50 års present till mig.

Jag har kämpat på. 3 pass i veckan sedan början av september. Det har gått sakta framåt. Det var många veckor med 25 meter, 1 minut vila, men helt plötsligt en dag så kom det. 50 meter i sträck. Wow! Sedan 100 meter. Stolt som en tupp gick jag och gjorde segertecken. Men sedan inget vidare. Inga större framsteg trots tre dagar i veckan i bassängen.

Men jag fortsatte, och sedan jag fattade att jag skulle tryck ned huvudet lite mer och upp med benen, så gick 200, 400, 800 och 1000 meter fort. På Lanzarote lyckades jag dessutom med open water 1200 meter gånger två och nu gör jag 1500 meter.

Det är sjukt kul att lära sig något helt nytt från grunden. Jag har aldrig varit i närheten av att kunna crawla. Nu kan jag göra det i 1500 meter och är rätt övertygad om att jag kan göra det under längre distanser också. Nu gäller fortsatt teknik, lite bättre hastighet och ännu bättre koll på andningen.

Simma lugnt – det gör inte jag längre!

Nästa steg är att lära sig sitta i tempoställning på cykeln i mer än 20 sekunder. Lagt pengar på bikefit och på trainer. Bett om tips i IS göta triathlon gruppen. Jag återkommer om ett halvår med den rapporten.